Sülükler bir tür parazitik solucandır. Tıp alanında “hirudoterapi” olarak tanımlanan ve 2 bin 500 yıl öncesine kadar dayanan sülük tedavisi, kan dolaşımını artırmak, kan akışını iyileştirmek ve iyileşmeyi desteklemek için yaraya sülük uygulanmasını içerir. Uygulaması zaman içinde değişiklik gösterse de, modern cerrahide kullanılmaya devam etmektedir.Günümüzde çoğunlukla plastik ve rekonstrüktif cerrahide kullanılmaktadırlar. Bunun nedeni, sülüklerin kan pıhtılaşmasını önleyen peptitler ve proteinler salgılamasıdır. Bu salgılar aynı zamanda antikoagülan olarak da bilinir . Bu, yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için kan akışını sağlar.Sülük tedavisinin kullanılabileceği çeşitli durumlar vardır. Fayda görebilecek kişiler arasında diyabetin yan etkileri nedeniyle uzuv kaybı riski taşıyanlar, kalp hastalığı teşhisi konanlar ve yumuşak dokularının bir kısmını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan estetik ameliyat geçirenler bulunur.Aşağıdaki videoyu sonuna kadar izlemenizi şiddetle tavsiye ederiz.Not: Kulüpler menüsü altındaki Kadınlar Kulübünde sadece kadınlar, Erkekler Kulübünde ise sadece erkekler kendi aralarında paylaşım ve soru cevap şeklinde bilgi alışverişinde bulunabilmektedir. Bu paylaşımlar üyeler dışında (arama motorları dahil) hiçbir şekilde görüntülenemez.
Gözünden akan yaşlardan doğdum birgün
Ne Meryem Anaya benziyordu kokun,
Ne de yufka yürekli Hacer Anaya
Tel tel dökülen saçların
Hıçkırığa boğduğunda
Gecemin güneşini
Ellerinden terler boşandı
Film şeridi gibi gözlerinden geçen yaşamın
Bir cerrahın neşteriyle ikiye ayrıldı
Ağlayan ses ? ınga ınga?
Bu öldürmesi zor olan ölümü
Görebilseydim keşke
En güzel zeytin çekirdeklerini
Sen bitirdin yüreğimde
Yüreğimde kokan ilk toprak kokulu eller
Senin eserin
Bir daha haram bana
? Of dedirtmek Sana - anam!
Dibinde Cennet yatan
O nasırlı ve varizli ayaklarınla
Son birkaç adımını atıyordun
Bastığında sofamın nur yüzüne
Ben -zamanın en tatlı anını - yaşıyorken
Sen -avuçlarımda topraksın - şimdi anne?
Tel tel dökülen saçların
Hıçkırığa boğduğunda
Gecemin güneşini
İşte bak anne!
O zaman ben
Yıldızların içinden sana bakacağım
El değdiğinde yırtılmaya hazır gönlüme
Atardamarımdaki kanım donacak!
İşte bak anne
O zaman
Avuçlarımda büyüttüğün güneşin doğacak?
Sezer Çalışkanoğ