Öncelikle Göbeklitepe’yi Hatırlayalım
Peki Göbeklitepe’yi arkeoloji tarihinin en önemli keşiflerinden biri yapan şey ne? Bunun birden fazla yanıtı var.
Din Kurumunun, İnsanların Yerleşik Hayata Geçmeden Önce Başladığını Ortaya Çıkardı
Göbeklitepe’nin keşfine kadar yapılan tüm araştırmalar, insanların yerleşik hayata geçtikten sonra din kurumunun oluştuğu sonucuna varıyordu. 12 bin yıllık bir ibadet merkezi olan Göbeklitepe bunun yanlış olduğunu ortaya koydu. Çünkü insanlar yaklaşık 10 bin yıl önce yerleşik hayat geçmişlerdi. Yani din kurumu yerleşik hayattan yaklaşık 2000 sene önce oluşmuştu.
Medeniyetin Sıfır Noktası Yeniden Belirlenmiş Oldu
M.Ö 10.000 yıllarında yaşayan insanların, henüz ilkel çağlarda olmalarına rağmen, sanılandan çok daha gelişmiş bir yaşam tarzı olduğunu ortaya koydu. Böylece insanlık tarihinin ve medeniyetin sıfır noktası yeniden belirlenmiş oldu.
Göbeklitepe İnsanların Yerleşik Hayata Tarımla Geçtikleri Genel Geçer Düşüncesine Kafa Tutuyor
Çünkü Neolitik Çağ’da insanlar henüz daha avcı toplayıcı bir topluluk olmalarına karşın, buradaki ileri düzeyde mimarlık gerektiren tapınaklar gibi yerleşik yapılar inşa etmeye ve yerleşik düzene geçmeye başlamışlar bile.
Göbeklitepe gibi Şanlıurfa’da yer alan Karahan Tepe’de, ana kayaya oyulmuş heykel başı ve ritüel alanları keşfedildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe’nin kardeşi Karahan Tepe ile ilgili heyecan verici bir paylaşım yaptı.
Ersoy, Şanlıurfa’da yer alan ve 250’den fazla dikilitaşın tespit edildiği Karahan Tepe’de, Göbeklitepe’den daha eski bir merkeze ulaşılabileceğini söylüyor.
“Yoğun ve hızlı bir şekilde kazı programı devam ediyor. Muhtemelen -kesin teyidini almadık bir yıllık çalışma daha var ama- daha eski bir kazı merkezine ulaşmış olacağız. Bu 12.000 yıllık, öteki çok daha eski çıkacak. Muhtemelen Göbeklitepe’den daha öncelikli bir yer haline gelecek. Yeni ilgi odağımız olacak.” Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy
Intrinsicly syndicate proactive mindshare via inexpensive paradigms. Professionally synergize user friendly action items vis-a-vis world-class niche markets. Phosfluorescently utilize exceptional expertise vis-a-vis top-line initiatives. Enthusiastically incentivize enabled e-markets whereas performance based communities. Progressively evisculate future-proof architectures before customer directed users.


Karahan Tepe’de Yapılan Keşifler
Kültür Bakanı Ersoy’un, önümüzdeki günlerde Karahan Tepe’de yapılan keşifleri basınla paylaşması bekleniyor.

Karahan Tepe’de bir heykel başı
Ersoy, Göbeklitepe’deki dikilitaşların üzerinde hayvan figürleri olduğunu, Karahan Tepe’de ise insan figürleri olduğunu söylüyor.
Kültür ve Turizm Bakanı’nın sosyal medyada yaptığı Karahan Tepe paylaşımında ise burada bulunan bir heykel başı ön planda gözüküyor. Ana kayaya oyulan heykel başı, yaklaşık 50 cm çapında.
Karahan Tepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Karul, “Bu yıl insan sembolizesinin öne çıktığı çok önemli buluntular elde ettik. Heykeller, yeni yapılar keşfettik. Heykel başı oldukça ilginç. 50 cm çapındaki heykel başı ana kayaya oyulmuş. Yine etrafında ana kayaya oyulmuş yapılar tespit ettik.” diyor.

Göbeklitepe ile aynı dönem
Göbeklitepe’nin “T” biçimindeki dikili taşlarla ayırt edilen yerlerden bir tanesi olduğuna ve tek bir dönemi ifade etmediğini belirten Prof. Dr. Karul,
“Göbeklitepe’deki yaşam ‘T’ biçimindeki taşlardan oluşan bir dönemden de ibaret değil. Çok daha uzun bir süreci yansıtıyor, 700 – 800 yıllık bir yerleşim yahut kullanım söz konusu. Karahan Tepe’nin de bu sürenin içerisinde bir yere oturduğu kesin. Daha uzun bir süreyi kapsayabilir, öncesinden başlayabilir. Bütün bunları burada yapacağımız kazılar gösterecek ama en azından bu sürecin içerisinde önemli bir zaman aralığıyla örtüştüğünü çağdaş (aynı dönemde) olduğunu söyleyebiliriz. Bu da günümüzden 11.500 yıl öncesini ifade ediyor.”
Şanlıurfa’daki kültür envanterinin tespiti için çalışmalar başlatıldı.
Şanlıurfa’daki kültür envanterinin tespiti için çalışmalar başlatıldı. Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisindeki Kargalı Mahallesi yakınlarında, araştırmacılar tarafından 1997’de yüzey araştırması sırasında Karahantepe’deki yapılar fark edildi.
Yöre halkı tarafından “Keçilitepe” olarak da bilinen alanda, Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında 3 yıl önce “Göbeklitepe Kültürü ve Karahantepe Kazıları” projesi kapsamında yüzey araştırma çalışması başlatıldı.
Bu araştırmalarda, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’deki yapılara benzeyen ve ilk belirlemelere göre neolitik döneme ait “T” biçiminde 250’nin üzerinde dikili taş tespit edildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un Karahantepe’deki kazı çalışmalarıyla ilgili “Dünyada tekrar ses getiren yeni bir keşfimiz olacak. Muhtemelen Göbeklitepe’den daha öncelikli bir yer haline gelecek” açıklaması, Şanlıurfa’da heyecan yarattı..