İçinizdekileri kağıda dökme motivasyonu her an ortaya çıkabilir. Şair ve yazarlarımız çoğunlukla okumayı sever ve böylelikle ufku genişler. Özellikle uzun seyehatlerde en sevdiğimiz etkinliklerden biri kitaplardır. Uzaktaki topraklar veya bilinmeyenler merak edilenler hakkında okumak, hayal gücünü geliştirebilir ve bizi yaşamın kaşiflerine dönüştürebilir. En sevilen edebi aydınların yaşadığı, çalıştığı, ilham aldığı (ve bugün de almaya devam ettiği) şehirleri aramak, sizi yalnızca en iyi hikayelerin başardığı aynı mucize alemine çekecek yerleri bulmanın en iyi yollarından biridir.
Sizde şiir yazmayı denemeye hazır olduğunuzu düşünüyorsanız, bazı genel parametrelerin kılavuz olarak kullanılmasına yardımcı olabilir.
İyi Şiir Yazmanın 11 Kuralı
Resmi olarak onaylanmış şiir kuralları yoktur. Bununla birlikte, tüm yaratıcı yazılarda olduğu gibi, bir dereceye kadar yapıya sahip olmak, fikirlerinizi yönetmenize ve verimli çalışmanıza yardımcı olabilir. Şiir yazımlarını bir sonraki seviyeye taşımak isteyenler için bazı öneriler. Ya da liseden beri kelimenin tam anlamıyla tek bir şiir yazmadıysanız, bunu size temelleri ile öğretecek ve kısa sürede şiir yazmanızı sağlayacak bir başlangıç kılavuzu olarak düşünebilirsiniz.
- Bol bol şiir okuyun . Şiir yazmak istiyorsanız şiir okuyarak başlayın. Bunu, en sevdiğiniz şiirlerin sözlerinin sizi daha derin bir anlam için kazımasına neden olmadan anlamaya çalışarak rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Ya da analize dalabilirsiniz. Bir Robert Frost dizesindeki bir alegoriyi inceleyin. Bir Edward Hirsch şiirinin altında yatan anlamı düşünün. Emily Dickinson’ın çalışmasındaki sembolizmi geri almak. Bir William Shakespeare sonesinin satır satır analizini yapın. Basitçe, Walt Whitman’ın zarafetinin bireysel sözlerinin duygu ile akmasına izin verin.
- Canlı şiir okumalarını dinleyin . Şiir tüketme deneyimi, alliterasyon ve metonim gibi şiirsel araçların kataloglanmasında akademik bir alıştırma olmak zorunda değildir . Müzikal olabilir – örneğin bir şiire ilk kez katıldığınızda ve bir şiirin çırpınan ünsüzlerini yüksek sesle duyduğunuzda. Pek çok kitapçı ve kahvehanede şiir okumaları vardır ve bunlar şairler için hem eğlenceli hem de öğretici olabilir. İyi şiirin seslerini dinleyerek, yapısının güzelliğini keşfedersiniz – vurgulu hecelerin ve vurgusuz hecelerin, aliterasyonun ve asonansın karışımı, iyi yerleştirilmiş bir iç kafiye, akıllıca satır sonları ve daha fazlası. Yüksek sesle okunan iyi şiirleri duyduğunuzda sanat formunu asla aynı şekilde düşünmeyeceksiniz. (Ve eğer kendi şiirinizin bir başkası tarafından yüksek sesle okunduğunu duyma şansınız olursa, fırsatı değerlendirin.)
- Küçük başlayın . Kısa bir şiir veya basit bir kafiye şiiri, bir anlatı destanına dalmaktan daha ulaşılabilir olabilir. Basit bir kafiyeli şiir, şiir yazımına göz korkutucu olmayan bir giriş olabilir. Kaliteyi nicelikle karıştırmayın; Bozulmamış yedi satırlık bir serbest şiir, muhtemelen bestelemesi çok daha az zaman almasına rağmen, boş dize iambik beşli ölçerin özensiz, başıboş bir destanından daha etkileyicidir.
- İlk satırınızı takıntı haline getirmeyin . Şiirinizi yayınlamak için tam olarak doğru kelimelere sahip olmadığınızı hissediyorsanız, orada pes etmeyin. Yazmaya devam edin ve hazır olduğunuzda ilk satıra geri dönün. Açılış çizgisi, genel bir sanat eserinin yalnızca bir bileşenidir. Ona ihtiyaç duyduğundan daha büyük önem vermeyin (bu, çoğu şairler arasında yaygın bir hatadır).
- Araçları kucaklayın . Eğer bir eşanlamlılar sözlüğü veya kafiyeli bir sözlük bir şiiri tamamlamana yardımcı olacaksa, onu kullan. Birçok profesyonel yazarın da bu araçları kullandığına şaşıracaksınız. Şiirinize eklediğiniz kelimelerin gerçek anlamını anladığınızdan emin olun. Bir eşanlamlılar sözlüğünde listelenen bazı eşanlamlılar, iletmek istediğiniz anlamdan sapacaktır.
- Şiirsel formu edebi araçlarla geliştirin . Her tür yazı gibi, şiir de edebi araçlarla geliştirilir. Şiirlerine metafor , alegori, söz dizimi , metonim , imgeler ve diğer edebi araçları ekleyerek şiir yazma becerilerinizi geliştirin . Bu, serbest dizeler gibi kafiye verilmemiş bir biçimde nispeten kolay, ölçü ve kafiye şeması hakkında katı kuralları olan şiirsel biçimlerde daha zorlayıcı olabilir.
- Şiirinizle bir hikaye anlatmayı deneyin . Bir romanda, kısa öyküde veya denemede ifade edebileceğiniz fikirlerin çoğu bir şiirle ortaya çıkabilir. TS Eliot’un “The Waste Land” gibi bir anlatı şiiri bir roman kadar uzun olabilir. Tüm yazı türlerinde olduğu gibi, şiirde de oyunun adı iletişimdir, bu nedenle şiirlerinde kısa öyküler anlatmak istiyorsan, bu içgüdüyü kucakla.
- Büyük fikirleri ifade edin . Bir lirik şiiri, ilk denemede bazı felsefi ve politik kavramları ifade edebilir. İyi şiir, dilin kesinliği ile ilgili olduğu için, dikkatli kelimeler seçerseniz bütün bir felsefeyi çok az kelimeyle ifade edebilirsiniz. Tekerlemeler veya aptalca kafiyeli bir limerik gibi görünüşte hafif şiirsel formlar bile büyük, cesur fikirleri iletebilir. Sadece doğru kelimeleri seçmelisin.
- Kelimelerle boyayın . Bir şair sözcüklerle resim yaptığında, okuyucunun zihninde somut imgeleri mecazi olarak “boyamak” için sözcük seçimini kullanır. Görsel sanat alanında resim yapmak, elbette izleyicilerin kendi gözleriyle görmeleri için insanları, nesneleri ve manzarayı temsil etme eylemini ifade eder. Yaratıcı yazımda, resim yapmak aynı zamanda insanların, nesnelerin ve sahnelerin canlı bir resmini üretmesini ifade eder, ancak sanatçının aracı yazılı kelimedir.
- Kendinizi sayısız şiir biçimine alıştırın . Her farklı şiir biçiminin, onları diğer şiir türlerinden benzersiz kılan kendi gereksinimleri – kafiye düzeni, satır sayısı, ölçü, konu ve daha fazlası – vardır. Bu yapıları nesir yazmayı yöneten gramer kurallarının şiirsel eşdeğeri olarak düşünün. İster bir villanelle (beş tercet ve bir dörtlükten oluşan on dokuz satırlık bir şiir, son derece belirlenmiş bir iç kafiye şeması) veya serbest şiir (uzunluk, ölçü veya kafiye şeması ile ilgili kuralları olmayan ) yazıyor olun , seçtiğiniz şiir türünün sınırları içinde gelişmek için bu önemlidir. Sonunda tüm çalışmalarınızı belirli bir şiir türü olarak yazsanız bile, çok yönlülük hala değerli bir beceridir.
- Diğer şairlerle bağlantı kurun . Şairler, şiir okumaları ve belki de şiir yazma dersleri aracılığıyla birbirleriyle bağlantı kurarlar. Sanatsal bir topluluktaki şairler sıklıkla birbirlerinin çalışmalarını okur, Kendi şiirlerini yüksek sesle okur ve ilk taslaklar hakkında geri bildirimde bulunur. İyi şiir pek çok biçimde olabilir ve bir topluluk aracılığıyla, tipik olarak yazdığınız şiir türünden farklılık gösteren, ancak aynı ölçüde sanatsal açıdan ilham veren farklı biçimlerle karşılaşabilirsiniz. Farklı şiir türlerini duyabileceğiniz, sanat formunu tartışabileceğiniz, yeni fikirler yazabileceğiniz ve akranlarınızın çalışmalarından öğrenebileceğiniz Şiir Name gibi bir şiir grubu arayın. Destekleyici bir topluluk, beyin fırtınası yapmanıza, bir sanatçı olarak ruh halinizi etkilemenize ve grubun diğer üyelerinin harika şiir üretmesine yardımcı olabilecek şiir egzersizlerini paylaşmanıza yardımcı olabilir. Bu yönden kesinlikle Şiir name sitesini tavsiye ediyoruz.