KAKTÜS
Zor hava koşullarına dayanıklı, dikenli ve dikensiz, kimi zaman hoş renkte çiçek acan bir bitkidir. Küçük kaktüsler olduğu gibi çok büyük kaktüsler de vardır. Sukulent bitki ailesinden gelir. Kaktüs su kaybını önlemek için kalın derilidir ve çoğu zaman yaprakları dikenlerden oluşur.
Kaktüslerin ana yurdu Amerika’dır. Vahşi koşullarda, kaktüsler büyük oranda büyüyebilir. Çöl kaktüsleri son derece iyi gelişir. Meksika,Şili, Arjantin, Bolivya,ve Peru’da bulunan yarı çöllerin sert koşullarında sorunsuz büyürler. Doğal koşullarda orman kaktüsleri tropikal ormanda bulunur. Çölün yanı sıra orman kaktüs türlerinin önemli farklılıkları vardır.
İnsanlar kişisel bilgisayarlarla evlerde çalışmaya başladıktan sonra, kaktüsleri yanı başlarına koymak moda oldu.Birçok kişi böyle bir bitkinin zararlı radyasyon düzeyini düşürme veya hatta onu absorbe etme yeteneğine sahip olduğuna inanır. Fakat bir süre sonra, PC kullanıcılarının çoğu, kaktüslerinin bir sebepten dolayı kaybolup öldüğünü fark etmeye başladılar.Aslında bütün mesele, kuraklığa olan iddiasızlığına ve direncine rağmen, bu bitkinin belirli bir özene düzene ihtiyaç duymasıdır.
Bir kaktüsün evinizin yada ofisinizin gerçek bir dekorasyonu olmasını istiyorsanız, o zaman yetiştirmeye başlamadan önce, ona nasıl iyi bakacağınızı ve bu çiçeğe neyin zarar verebileceğini araştırmalısınız.
Çok sayıda minyatür çeşitlerini satın alabilirsiniz, bunları pencere diplerine geniş saksılara birkaç farklı türüyle beraber yan yana dikebilir harika rengârenk görüntüler elde edebilirsiniz.
KAKTÜS ÇEŞİTLERİ
Kaktüsün birçok çeşidi vardır, Dünya üzerinde ise 12 bin kaktüs çeşidi buluyor.
Popüler olanlarından birkaçını sıralayacak olursak;
Ariocarpus
Aporocactus
Arrajadoa
Aporophyllum
Acanthocalycium
Austrocephalocereus (Synonym: Micranthocereus)
Astrophytum
Aylostera (Synonym: Rebutia)
Austrocylindropuntia
Aztekium
KAKTÜS BAKIMI
Bu durumda, insanları radyasyondan koruyor yada korumuyor tartışıla dursun, kaktüsle süsleyeceğiniz mekanları seçip, bu bitkiyle aranızda sıkı bir bağ oluşturabilirsiniz
Türleri ikiye ayrılır.
1-Çöl kaktüsü
2-Orman kaktüsü .
Çöl kaktüsü için güneş ışığı büyük miktarda gerektirir. Bu bağlamda, uzmanlar pencere veya güney doğu yönüne tavsiye ederler. Orman kaktüs çeşitleri için , kuzeye veya batı yönüne bakan pencere önlerine yerleştirmeyi tavsiye edilir.
Yaz aylarında, bu bitkiler en iyi temiz havada (balkon) yerleştirilir. Kışın daire çok sıcaksa, o zaman kaktüsler için yüksek nemi korumak gerekir. Bununla birlikte, kışın hemen hemen tüm kaktüslerin dinlenme süresine sahip olduğu bilinmelidir.Bu bağlamda, serin bir odaya taşınmaları ve kısmi gölgeye veya normal oda sıcaklığı tavsiye edilir.
Bitki, kuraklığa dayanıklı olmasına rağmen, bir sulanma rejimine sahiptir. Arada sulama işlemini unutursanız telaş olmayın kolay kolay kurumazlar, ancak sulama prosedürünü gerektiği şekilde yapmak daha iyidir ve kaktüsün diğer tüm bitkiler gibi suya ihtiyacı olduğunu unutmayınız. Sulama için, gün boyunca korunmaları gereken oda sıcaklığında su kullanılması gereklidir. Bir olasılık varsa, kaktüslerin yağmur ya da eriyen su ile sulanması önerilir.
Bahar ve yaz aylarında – 2 gün içinde 1 kez.
Sonbahar dönemi – her 5-7 günde bir kez.
Kış dönemi 1-1.5 haftada 1 kez sulanır.
Sulamanın ana prensibi,oda sıcaklığına göre ayarlanır.Eğer odanız sıcaksa daha bol ve daha sık sulama yapılmalıdır.
Soğuk mevsimde başlayan kaktüsün ılık aylarda aktif olarak büyüdüğü de unutulmamalıdır. Kaktüsünüzün çiçek açmasını istediğinizde, o zaman sadece bir dinlenme periyodu ayarlamanız gerekir.
Kaktüsünüz sadece saksıda sıkışması halinde nakledin.
Bu prosedür, yoğun büyüme döneminin başladığı zamanda ilkbaharda gerçekleştirilir.Nakil işlemi için 2-3 gün önce, kaktüs suya bırakılmalı, zira kökler köklerinden kolayca soyulmalıdır. Yanliz dikenli kaktuslerde nakil islemeinde elerinize dikkat edin, mutlaka eldiven kullanin.
Toprağın zayıf asit ve gevrek olması gerekir.
KAKTÜSÜN ÇOĞALTILMASI
Kaktüsü çoğaltmanın iki yöntemi vardır
1- Tohumlama yönetim ile çoğaltma
2- Filizlerden çoğaltma
Tohumlama yöntemi çiçekçiler arasında daha fazla popülerliğe sahiptir. Bununla birlikte, bu yeniden üretim yönteminin oldukça karmaşık ve etkisiz olduğuna dikkat edilmelidir.
Ancak, kendilerini gerçek bir kaktüs yetiştiricisi olarak düşünenler, mutlaka kendi elleriyle tohumdan bir kaktüs yetiştirmek isterler.
Filizlerinden çoğaltma yöntemini kullanmak için yetişkin örneklerinden alınan filizler kullanılır. Bu tür kesmeler, kural olarak, küçük köklere sahiptir ve bu köklenme ile bağlantılı olarak oldukça hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşir.
Dikenli ve dikensiz olan rengarenk açan kakaktüsleri sevin ve
yetiştirin.
Bu makaleyi Çok kıymetli Sanatçımız Sezen Aksu’nun şarkı sözleri ile bitirelim;
Delidir delidir, bir çiçek bile bakmayan,
Yeridir dövünse eline hiç diken batmayan,
Sevgiyle kalın.
Meltem
Merhaba bu kaktüslerin oda içinde kullanılmasının radyasyona faydası olduğu doğrumu acaba?