Akvaryum yerleşimi akvaryum kurulumu için önemli bir konudur. Akvaryumu pencere karşısında olmayan ve pencereden doğrudan ışık almayacak bir duvar kenarına yerleştirin. Doğrudan güneş ışığı alan akvaryumlarda aşırı ısınma ve yosunlanma olabilir. Dekorasyon derinliği ve balıkların kendilerini daha güvende hissetmesi açısından en iyisi akvaryumu bir duvara yaslamak olacaktır. Balıkların çoğu her yönden ışık gelmesinden tedirgin olurlar.
Akvaryuma direkt gelen ışınlar özellikle yosunlanma ve ileri süreçte kokmaya neden oluyorsa akvaryum aydınlatılması nasıl olmalı? Akvaryuma ışık enerjisi neden gerekli?
*Diğer bitkiler gibi akvaryum bitkileri de fotosentez yoluyla besinlerini sentezleyebilmek için ışık enerjisi gerektirirler.
*Gün ışığı, görünümü bozan ve bitkilere zarar veren yosunların oluşmasına neden olduğu için akvaryumlar genelde doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirilir ve suni olarak aydınlatılırlar.
*Akvaryum kapağına takılan floresan lambaları en yaygın ışıklandırma yöntemidir. Bunun dışında, cıva buharlı (HQL) ve halojen (HQI) lanbalar da akvaryumlarda kullanılırlar. Güçlü ışığı ve spektrum özellikleriyle halojen lambalar daha çok deniz akvaryumlarında kullanılırlar.
Akvaryumun günlük aydınlatılması önemlidir. Akvaryum, hergün 10-12 saat aydınlatılmalıdır. En iyisi, ışıklandırma sistemini bir saatli şaltere bağlayarak ışıklandırmanın düzenli olmasını sağlamaktır. Düzenli saatlerde açılıp kapanan ışığa balıklar kısa zamanda uyum sağlayacaklardır. Hem yosun oluşumunu azaltmak, hem de akvaryumu daha geç saatlere kadar seyredebilmek için ışık öğlenleri bir iki saat kapatılabilir.
Su ışığı absorbe eder. Akvaryumun tabanına kadar yeterli bir ışıklandırma istiyorsak ışık kaynağının gücünü akvaryumun yüksekliğine göre ayarlamalıyız. Bitkilerin türlerine göre ışık gereksinimleri farklıdır. Genelde bitkiler, düşük ışık şiddetiyle yetinenler, orta şiddette ve yüksek şiddette ışık şiddeti gerektirenler diye üç gruba ayrılırlar.