Balıklarınıza günde 2 veya 3 kez birkaç dakika içinde bitirebilecekleri kadar yem verin.
Fazla yemlemek hem balıklar için sağlıksızdır, hem de akvaryumunuzun çabuk kirlenmesine ve yosunlanmasına yol açar.
Yine akvaryumda baktığınız balığa göre ve balık adedine göre bu miktar değişebilir.
Düzenli su değişimleri
Biriken artık maddelerin kısmen atılması ve eksilen minerallerin tamamlanması açısından %20-25 oranındaki düzenli su değişimleri çok önemlidir.
Akvaryumda Su sıcaklığı ve Filtre
Termometreye bir göz atarak sıcaklığı kontrol edin. Kaliteli bir ısıtıcı termostatın akvaryum sıcaklığını ayarladığınız noktada yıllarca sabit tutabilmesi gerekir. Eğer sıcaklıkta büyük oynamalar oluyorsa nedenini araştırmak, (ışıklandırma sistemi yüzünden veya doğrudan güneş ışığı aldığı için de akvaryum belli saatlerde ısınıyor olabilir) gerekirse daha kaliteli bir ısıtıcı-termostat almak gerekir.
Su çıkışına bakarak filtrenizin düzgün çalıştığından emin olun. Akvaryumunuza uygun kaliteli bir filtrenin aylarca tıkanmadan ve yıllarca bozulmadan çalışabilmesi gerekir.
Akvaryum Işıklandırma Önemli mi?
Bitkiler suyun dengesinde,oksijen oluşumunda , küçük ve korunması gereken balıkların saklanması için doğal ortamın sağlanmasında son derece büyük önem taşır. Balıklarımızın ve bitkilerimizin sağlıklı gelişimi için ışıklandırma da çok önemlidir.
Süs Balıkları
Akvaryumda süs balığı beslemek çoğu insanın hobisi. Para verip alınan balıkların birkaç ay sonra ölmesi balık severlerin heveslerini kırıyor. Halbuki süs balıklarının ömrü birkaç ayla sınırlı değil. 3-4 yıldan tutun 15 yıl kadar hayatta kalan birçok süs balığı var. Ömrünün bu denli uzun olması balığın türüyle değil, bakımıyla ilgili.
Akvaryumun içindeki suyun sıcaklığı, çeşidi, havalandırması, ışıklandırması, akvaryum içine konulan süs bitkisi gibi inceliklere dikkat edildiğinde süs balığını yıllarca beslemek mümkün.
Süs balığı yetiştirenlerin en fazla düştüğü yanlışlardan birisi farklı türlerin aynı akvaryuma konması. 100 çeşidi içeren Japon türü balıklarla, 2 bin çeşit barındıran tropikal türü balıkları bir arada beslemek mümkün değil. Çünkü hem bu iki tür balıklar birbirine zarar veriyor, hem de yem yeme periyotları ve yaşayabilecekleri su sıcaklığı birbirinden farklı.
Tropikal türü balıkların akvaryumundaki su ısısının 26 derece olması gerekiyor. Isının 22 dereceye düşmesi balıklarda şoklamaya yol açıyor. Böyle bir durumla karşılaşan balık, mantar hastalığına tutuluyor.
Üzerinde beyaz benekler oluşmaya başlayan balıklar bir süre sonra ölüyor. Japon türü balıkların akvaryum ısısının ise 24 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Akvaryum suyu ile ilgili incelikler bununla sınırlı değil. Birçok kişi akvaryum suyu kirlendiğinde suyun büyük bölümünü boşaltıp yeni su ekliyor. Halbuki yapılacak iş akvaryumun içinden 10 santimetre yüksekliğinde suyu boşaltmak ve yerine oda sıcaklığında beklemiş suyu koymak. Burada dikkat edilmesi gereken bir başka konu da konulacak suyun kesinlikle klorlu olmaması. Yani şebeke suyu yerine damacana suyu tercih edilmeli.